Bajki :)
Moderators: Galadriela, Olka
Bajki :)
Czasami zbiera mnie na wspomnienia z dzieciństwa, a konkretnie mam na myśli bajki. Może ktoś np. pamięta kreskówkę o misiach "Dżeki i Nuka" (Nie wiem czy taki był dokładnie tytuł)? Jakiś czas temu "odkryłam" stronkę http://www.nostalgia.pl , na której są opisy (i nie tylko) starych bajek i filmów dla młodzież/dzieci. Jeśli macie troszeczkę wolnego lub chcecie na chwilę przenieść się w czasie, zerknijcie tam
- Beauty_Has_Come
- Zainteresowany
Re: Bajki :)
Bajki z dzieciństwa Pamiętam, że wyczekiwałam niedzieli i przygód brygady RR, lubiłam też Smerfy. I oczywiście oglądałam "Czarodziejkę z księżyca" (czy ktoś to pamięta? ) Smuto mi było, jak się skończyła ostatnia seria
A skoro już jesteśmy w temacie bajek filmowych, to zaczepię o inny temat - baśnie filmowe. Tak, wiem, bajki i baśnie to co innego, ale skoro jest już taki temat odnośnie dzieciństwa przez TV to go wykorzystam Kto mi poleci jakąś dobrą baśń filmową? Np. coś w typie "Labiryntu" (widzę, że Justynka ma w sygnaturce zdjęcie Davida Bowie z tego filmu ).
Są propozycje?
A skoro już jesteśmy w temacie bajek filmowych, to zaczepię o inny temat - baśnie filmowe. Tak, wiem, bajki i baśnie to co innego, ale skoro jest już taki temat odnośnie dzieciństwa przez TV to go wykorzystam Kto mi poleci jakąś dobrą baśń filmową? Np. coś w typie "Labiryntu" (widzę, że Justynka ma w sygnaturce zdjęcie Davida Bowie z tego filmu ).
Są propozycje?
- MAX EVANS
- Fan
Fajny temat Pamiętam że szalałem na punkcie Power Rangers i Dragon Ball-a Kurde kiedy to było, ile to już lat minęło? Ten czas tak szybko przelatuje nam przez palce eh...
Roswell to dla mnie coś więcej niż tylko serial to opowieść o przyjaźni i miłości, to część mojego życia.
- Beauty_Has_Come
- Zainteresowany
Dalej, Roswellianie, nikt nie oglądał w dzieciństwie bajek? A może ciągle ogląda? Wszak nic tak nie relaksuje jak przypomnienie sobie błogich chwil dzieciństwa
Kiedyś przez przypadek trafiłam na Jedynce na serial animowany (króciutki) dotyczący Świnki Peppy Rozbroiła mnie ta bohaterka, szczególnie przez sposób w jaki została narysowana. Gdybym była małym dzieckiem, pewnie czekałabym niecierpliwie na każdy odcinek
Pamiętam jeszcze, jak w podstawówce całą klasą chodziliśmy do kina na "Króla Lwa", czy "Piękną i bestię". Od czasów Shreka takie klasyczne animacje pojawiają się niezwykle rzadko... Szkoda...
Kiedyś przez przypadek trafiłam na Jedynce na serial animowany (króciutki) dotyczący Świnki Peppy Rozbroiła mnie ta bohaterka, szczególnie przez sposób w jaki została narysowana. Gdybym była małym dzieckiem, pewnie czekałabym niecierpliwie na każdy odcinek
Pamiętam jeszcze, jak w podstawówce całą klasą chodziliśmy do kina na "Króla Lwa", czy "Piękną i bestię". Od czasów Shreka takie klasyczne animacje pojawiają się niezwykle rzadko... Szkoda...
hmm... ja już nie pamiętam jakie bajki oglądałam
Wiem, że fioła miałam na punkcie Czarodziejki z księżyca - to coś koło 6 lat miałam.
W podstawówce przerzuciłam się na Super Pig
a tak, top bez większej euforii oglądałam większość anime japońskiego jakie wtedy leciały w TV, ale żeby sobie nazwy przypomnieć.... to już starość nie radość
Wiem, że fioła miałam na punkcie Czarodziejki z księżyca - to coś koło 6 lat miałam.
W podstawówce przerzuciłam się na Super Pig
a tak, top bez większej euforii oglądałam większość anime japońskiego jakie wtedy leciały w TV, ale żeby sobie nazwy przypomnieć.... to już starość nie radość
Godzina późna, wychodzę.
Oślepia mnie księżyc,
Oślepia mnie uczucie,
Wracam... Sam...
Oślepia mnie księżyc,
Oślepia mnie uczucie,
Wracam... Sam...
- MAX EVANS
- Fan
Beauty nasi Roswellianie po prostu się wstydząBeauty_Has_Come wrote:Dalej, Roswellianie, nikt nie oglądał w dzieciństwie bajek?
Roswell to dla mnie coś więcej niż tylko serial to opowieść o przyjaźni i miłości, to część mojego życia.
- Beauty_Has_Come
- Zainteresowany
Eee, chyba się nie wstydzicie starej, dobrej Beauty Przyznałam się, oglądałam w dzieciństwie bajki. Co więcej, zdarza mi się od czasu do czasu zobaczyć jakąś kreskówkę, np w kinieMAX EVANS wrote:Beauty nasi Roswellianie po prostu się wstydzą
Bratnia dusza Która z czarodziejek była Twoją ulubioną? Chyba miałam ok 11 lat, jak oglądałam serial i bardzo lubiłam tę chłopczycę, Harukę (czy jakoś tak) - teraz nawet nie wiem dlaczego...Czips wrote:Wiem, że fioła miałam na punkcie Czarodziejki z księżyca
Super Pig też kiedyś widziałam, ale jakoś raz czy dwa i nie wiem za wiele o fabule.
A Brygada RR? A może Animki? :]
Brygada RR tak, ale rzadko, za to Animków ani jednego odcinka, nie wiem, jakoś do nie nie przemówił...
Moja ulubiona? Hmm... Mizuno Ami... czarodziejka z Merkurego, odpowiadała mi, bo ja też sama byłam takim kujonkiem jak ona:D
Koleżanka mojego brata zrobiła mi cały album z rysunkami Czarodziejek, chyba gdzieś do dzisiaj w mojej piwnicy leży
Moja ulubiona? Hmm... Mizuno Ami... czarodziejka z Merkurego, odpowiadała mi, bo ja też sama byłam takim kujonkiem jak ona:D
Koleżanka mojego brata zrobiła mi cały album z rysunkami Czarodziejek, chyba gdzieś do dzisiaj w mojej piwnicy leży
Godzina późna, wychodzę.
Oślepia mnie księżyc,
Oślepia mnie uczucie,
Wracam... Sam...
Oślepia mnie księżyc,
Oślepia mnie uczucie,
Wracam... Sam...
- MAX EVANS
- Fan
Wątpię w to bo szczury lubią papierCzips wrote:Koleżanka mojego brata zrobiła mi cały album z rysunkami Czarodziejek, chyba gdzieś do dzisiaj w mojej piwnicy leży
aaaaaaaaaaaaaaaaaaa, tylko nie szczury w mojej piwnicy!
Godzina późna, wychodzę.
Oślepia mnie księżyc,
Oślepia mnie uczucie,
Wracam... Sam...
Oślepia mnie księżyc,
Oślepia mnie uczucie,
Wracam... Sam...
- MissIndependent
- Nowicjusz
is this a trick question?? ;> ja do tej pory to uwielbiam. miałam może koło 10lat, jak to puszczali i do tej pory do tego wracam, jak tylko mam okazję moje ulubione Sailorki?? Mars, Venus, Neptun i SaturnBeauty_Has_Come wrote:I oczywiście oglądałam "Czarodziejkę z księżyca" (czy ktoś to pamięta? ) Smuto mi było, jak się skończyła ostatnia seria
inne ulubione bajki?? pamiętam, że bardzo lubiłam "Yatamana" i "SuperŚwinkę". oglądałam też jakąś bajkę o Zorro. uwielbiam bajki Disneya. wieczorynki, głównie "Smerfy" i "Brygadę RR". i lubię to do tej pory, choc w tym roku stukną mi 23lata
- Beauty_Has_Come
- Zainteresowany
No, it isn't Jestem pokoleniem, powiedzmy sobie otwarcie, już 25+, więc dzisiejsi 15 latkowie mieli ze 2-3 lata, kiedy oglądałam "Czarodziejkę" i mają prawo tego w ogóle nie pamiętaćMissIndependent wrote: is this a trick question?? ;>
A kto kojarzy Świnkę Peppę? Rozbraja mnie ta bajka!
- MissIndependent
- Nowicjusz
Świnki Peppy nie kojarzę. nie wiem co straciłam. przez chwilę myślałam o jakiejś Peggy, ale to nie to samo
tak w ogóle to śmiać mi się trochę chce, bo w Polsce jak coś jest kreskówką to niby jest dla dzieci. a "Czarodziejka z księżyca" za granicą to bajka skierowana do trochę starszej młodzieży. powiedzmy, od 15 roku życia wzwyż. takie są zalecenia.
rozumiem, że ktoś tego nie oglądał, dzisiejsze nastolatki to pewnie bardziej Pokemony i Dragon-Ball'e pamiętają... ale jeśli ktos nie wie, co to jest "Sailor Moon" to chyba żyje na innej planecie. to jest grzech nie wiedziećJestem pokoleniem, powiedzmy sobie otwarcie, już 25+, więc dzisiejsi 15 latkowie mieli ze 2-3 lata, kiedy oglądałam "Czarodziejkę" i mają prawo tego w ogóle nie pamiętać
tak w ogóle to śmiać mi się trochę chce, bo w Polsce jak coś jest kreskówką to niby jest dla dzieci. a "Czarodziejka z księżyca" za granicą to bajka skierowana do trochę starszej młodzieży. powiedzmy, od 15 roku życia wzwyż. takie są zalecenia.
- Beauty_Has_Come
- Zainteresowany
Być może ze względu na "goliznę" przemieniających się CzarodziejekMissIndependent wrote:tak w ogóle to śmiać mi się trochę chce, bo w Polsce jak coś jest kreskówką to niby jest dla dzieci. a "Czarodziejka z księżyca" za granicą to bajka skierowana do trochę starszej młodzieży. powiedzmy, od 15 roku życia wzwyż. takie są zalecenia.
Szkoda, że żadna stacja tego nie powtarza. Na Sailor Moon nigdy nie czuję się za stara
Last edited by Beauty_Has_Come on Thu Apr 29, 2010 11:49 am, edited 1 time in total.
- MissIndependent
- Nowicjusz
zawsze pozostaje youtube tam są nawet te 3 odcinki, których tv nigdy nie puściła.
może. a może ze względu na zniszczenia i okrutne walki albo na lesbijską relację Haruki i Michiru...?? choć w sumie ja się nie czuję skrzywiona, bo oglądałam to mając lat 10 czy 11, już nie pamiętam, ale byłam poniżej tego pułapu 15lat. nic mi się nie stało, więc spoko. dzięki Bogu nie oglądałam tego w Stanach, bo tam imiona pozmieniane, a sama kreskówka ocenzurowanaByć może ze względu na "goliznę" przemieniających się Czarodziejek
-
- Gość
Moją ulubioną bajką z dzieciństwa były Muminki. Chociaż dla wielu moich kolegów i koleżanek był to dziecięcy horror