Co oznacza Ask Not?
Moderator: ALEX_WHITMAN
Forum rules
Strefa wolna - można spoilerować.
Strefa wolna - można spoilerować.
Co oznacza Ask Not?
Troche sie zakrecilam. Nie rozumiem, czemu 2 odcinek 2 serii nazywa sie wlasnie tak. Ktos mi to wytłumaczy?
THERE'S TRUTH TO EVERY RUMOR
- lizzy_maxia
- Fan
- Liz_Parker
- Zainteresowany
Oj gapcie - nie żadne zwykłe 'nie pytaj', czy 'odwal się', a już na pewno nie jest to zwrot do nauczyciela, aby wybrał inny numerek dziennika (chociaż na to nie wpadliście ).
Najsłynniejsza wypowiedź prezydenta Kennedy'ego:
Treść przemówienia, na którym padło to zdanie i jak i zapis dźwiękowy możecie znaleźć pod adresem http://www.jfklibrary.org/j012061.htm
Przypomnę, że jednym z wątków odcinka "Ask not" była kwestia oswajania się Maxa z jego rolą przywódcy. Zastanawiał się, jak sobie poradzi i w jaki sposób udawało się Kennedy'emu podejmować właściwe decyzje. Obawiał się, że on tak nie będzie potrafił.
Mamy więc pewną symultaniczność w kompozycji tego odcinka, co mi się bardzo podobało.
Najsłynniejsza wypowiedź prezydenta Kennedy'ego:
Czyli - nie pytaj, co kraj może zrobić dla ciebie - zapytaj, co ty możesz zrobić dla swojego kraju.J. F. Kennedy wrote:Ask not what your country can do for you - ask what you can do for your country.
Treść przemówienia, na którym padło to zdanie i jak i zapis dźwiękowy możecie znaleźć pod adresem http://www.jfklibrary.org/j012061.htm
Przypomnę, że jednym z wątków odcinka "Ask not" była kwestia oswajania się Maxa z jego rolą przywódcy. Zastanawiał się, jak sobie poradzi i w jaki sposób udawało się Kennedy'emu podejmować właściwe decyzje. Obawiał się, że on tak nie będzie potrafił.
Do tych przemyśleń prowokowały Maxa lekcje historii, na których akurat omawiano kadencję JFK.MAX: How did he know? How did Kennedy know to be tough with the Russians early but later to hang back and play it safe, even after they shot down the U2?
MARIA: I don't know.
MAX: I don't either. That's the problem. I'm supposed to be this great leader, but I don't know how to make these kinds of decisions. I don't have that kind of insight. How am I supposed to know what's the right course of action?
Mamy więc pewną symultaniczność w kompozycji tego odcinka, co mi się bardzo podobało.
התשׂכח אשׂה עולה מרחם בן בטנה גם אלה תשׂכחנה ואנכי לא אשׂכחך
הן על כפים חקתיך
comprendo.info - co autor miał na myśli - interpretacje piosenek
הן על כפים חקתיך
comprendo.info - co autor miał na myśli - interpretacje piosenek
- dobry_inaczej
- Gość
- Location: "Nie ważne jest skąd jesteś, ważne jest jaki jesteś"
- Maria_DeLuca
- Gość
hehehe, dobre:P w stosunku do siostry... ask not.. dla mnie to brzmiało zawsze tak:"nie pytaj, bo odpowiedz zawarta jest w pytaniu":P
Being a Lifesaver.. is like a.. dreaming withuth closing eyes. You can choose what do you want to see. You can choose when do you want to close your eyes. And wake up.
Re:
Mi rowniez podobaja sie takie nawiazania do kultury USA itd. w Roswell. O ile dobrze pamietam odcinek "Tess, lies and Videotape" nawiazuje do jakiegos serialu albo filmu ktorego tytul to "Sex, lies and videotape". Czyli tak jakby Tess=sex Dobra dosyc juz tych analiz.{o} wrote: Przypomnę, że jednym z wątków odcinka "Ask not" była kwestia oswajania się Maxa z jego rolą przywódcy. Zastanawiał się, jak sobie poradzi i w jaki sposób udawało się Kennedy'emu podejmować właściwe decyzje. Obawiał się, że on tak nie będzie potrafił.Do tych przemyśleń prowokowały Maxa lekcje historii, na których akurat omawiano kadencję JFK.MAX: How did he know? How did Kennedy know to be tough with the Russians early but later to hang back and play it safe, even after they shot down the U2?
MARIA: I don't know.
MAX: I don't either. That's the problem. I'm supposed to be this great leader, but I don't know how to make these kinds of decisions. I don't have that kind of insight. How am I supposed to know what's the right course of action?
Po przeczytaniu tego posta musze przyznac ze mi zaimponowales. Naprawde piekna analiza (naprawde bez podlizywania).
Roswell 4ever