Geneza nicków
Moderators: ciekawska_osoba, lizzy_maxia
- ciekawska_osoba
- Fan
piter wrote:owa rundka musiala najwyrazniej ominac Miodzio...
hehe przyznaję się bez bicia, że do tego działu nie zaglądałam Nie kukam tam już od długiego czasu i przez myśl mi nie przyszło, ze to tam może być
"We shall never forget and never forgive. And never ever fear. Fear is for the enemy. Fear and bullets."
lizzy_maxia wrote:Nicki są tak jakby naszą wizytówką w sieci, podobnie jak imię i nazwisko w realu. Najczęściej faktycznie bywa tak, że osoby mające w kręgu swoich znajomych jakieś przezwisko, używają go jako nicku. Albo - jak to ma miejsce na stronach/forach związanych z konkretnym serialem - użytkownicy "czerpią natchnienie" z imion telewizyjnych bohaterów. W necie człowiek jest - przynajmniej z początku - samą taką zbitką literek, czasem też cyferek. Nigdy nie można być pewnym, czy osobę, nazywającą siebie, dajmy na to ... Barbie 2004 , można w realu do takiej "lali" przyrównać. Nicki powinny być w miarę reprezentatywne, już z daleka świadczyć o nas, o naszej manii na punkcie jakiegoś serialu, postaci itp. Pierwsze wrażenie ma wbrew pozorom ważne znaczenie w kontaktach międzyludzkich, również w sieci - często od niego zależy, czy będziemy mieli ochotę kontynuować daną znajomość. Np. nick w stylu "pale_trawe" odstrasza już na samym początku...
Eh, wybaczcie, ale tak mnie jakoś dzisiaj wzięło na "analizę", po części po tym, co napisał Lyson, ale głównie z powodu mojej dzisiejszej rozmowy z koleżanką
Dobre, dobra... A lizzy_maxia nie odstrasza ? Ja sie boje tego nicku.
A ja was zaskoczę...Mój nic pochodzi od...mojego imienia Kto by się spodziewał, prawda?
A co do genezy, to wpadło mi coś do głowy. Zgadzam się, że nick powieniem coś mówić o użytkowniku. Nie uważacie, że owszem, na takich forach jak to (tzn. tematycznych) nicki związane z postaciami filmowymi czy aktorami rzeczywiście moga spełniać tę rolę. Ale już w innych warunkach są mniej sugestywne. Dlatego wydaje mi się, że jednak dobrze wybrać sobie takie pseudo, które coś mówi o NAS, a nie o naszych preferencjach.
Hm...Zrozumieliście w ogóle o co mi chodziło?
A co do genezy, to wpadło mi coś do głowy. Zgadzam się, że nick powieniem coś mówić o użytkowniku. Nie uważacie, że owszem, na takich forach jak to (tzn. tematycznych) nicki związane z postaciami filmowymi czy aktorami rzeczywiście moga spełniać tę rolę. Ale już w innych warunkach są mniej sugestywne. Dlatego wydaje mi się, że jednak dobrze wybrać sobie takie pseudo, które coś mówi o NAS, a nie o naszych preferencjach.
Hm...Zrozumieliście w ogóle o co mi chodziło?